Det er mange som lurer på om man kan lage eltefritt brød uten gryte.
Ja, det kan man – bare se her!
Gryta fungerer som en ovn i en ovn. Når deigen hvelves oppi og lokket settes på holder man på fuktigheten som igjen gjør at brødet kan vokse oppover (og utover) relativt uhindret. Avslutningsvis stekes brødet uten lokk, og skorpen får farge og ‘herdes’.
Steker man brødet uten gryte, og i dette tilfellet helt uten form, har man mindre kontroll på formen i tillegg til at man ikke holder på fuktigheten på samme måte.
Jeg har løst dette ved å bruke en hevekurv (kontroll på formen) og ved å tilføre fuktighet i ovnen under steking. Hevekurven gir brødet en fin avlang form (du kan selvsagt også bruke en rund hevekurv) og så får du dette fine rille mønsteret fra kurven.
For å få litt fuktighet mens brødet stekes stiller jeg ovnen min inn for å steke med damp. Har du ikke denne funksjonen, heller du litt vann i ovnen på samme tid som brødet settes i for å lage damp.
Resultatet er et flott brød med sprø skorpe og deilig smak.
Vinn, vinn spør du meg.
Og så trenger jeg kanskje ikke å si at du selvsagt kan steke dette brødet i gryte om du vil….
Er du glad i eltefritt brød kan du også ta en titt på disse oppskriftene:
Eltefrie rundstykker med valmuefrø er laget med en deig som jeg lagde 3 dager på forhånd. Helt sant!
Jeg har nemlig kjøpt en ny kokebok – eller rettere sagt en bakstbok. The new artisan bread in five minutes a day, heter den og er skrevet av Jeff Hertzberg og Zoë François.
Zoë er kjenner jeg fra Instagram – hun lager de lekreste kakene med tilhørende videoer. Sekk ut hennes konto @zoebakes.
Boken bygger på eltefritt prinsippet der deigen røres lett sammen, men i stedet for kald væske, brukes lunken. Deigen får så lov å heve seg et par timers tid i romtemperatur før den settes kjølig for videre oppbevaring. Alt ettersom hva slags deig du har laget kan den stå der et par uker. Denne deigen kan du forsyne deg av når som helst. Ta ut alt og lag et brød. Eller ta ut en mindre bit og stek noen rundstykker.
Å oppbevare deigen i kjøleskapet er for så vidt ikke noe nytt, men kombinasjonen av den eltefrie metoden pluss kjølig oppbevaring er interessant og åpner for mange muligheter.
Jeg har brukt den eltefrie metoden på søt gjærbakst, men nå håper jeg at den kan bli enda bedre med hjelp av denne metoden. Det lover i hvert fall godt etter disse rundstykkene å dømme.
Deigen ble rørt sammen og fikk lov til å heve på benken før den ble satt i kjøleskapet.
Der fikk den stå i 3 dager før jeg hadde anledning til å gjøre noe med den.
Jeg valgte å bruke hele deigen og lagde 12 rundstykker. Du kan også lage et brød av oppskriften om du vil.
I begge tilfeller er det snakk om å ta den kalde deigen ut og forme den til det du vil. Så må den få lov til å våkne litt til live etter å ha stått kaldt.
Resultatet var myke, sarte rundstykker med velutviklet smak. Med andre ord, de ble knallgode!
So far so good, som man sier. Nå gleder jeg meg til å eksperimentere med andre kombinasjoner.
Eltefrie rundstykker med valmuefrø – 12 deilige rundstykker
Særlig når du kan trylle frem deilige rundstykker og brød med relativ liten innsats. Jeg snakker selvsagt om eltefrie brød og rundstykker, men for å ikke bare repetere det samme over igjen, har jeg begynt å leke litt med teknikken.
Det passer nemlig ikke alltid å røre sammen en deig om kvelden og steke den 12- 18 timer etter. Så hva gjør man da? Jo, man setter deigen i kjøleskapet. Ikke noe nytt i det – dette er blitt gjort før. Men kombinasjonen av en eltefri deig og kjølig oppbevaring er litt nytt. Tror jeg.
Som jeg skrev om i forrige ukes om eltefrie rundstykker med valmuefrø har jeg kjøpt meg ny kokebok, som igjen har inspirert meg til å leke litt med metoden.
Jeg lagde to deiger denne gangen – akkurat samme ingrediensliste, men brukte lunkent vann i den ene, og kaldt i det andre.
Deigen med lunkent vann fikk heve i romtemperatur i to timer før den gikk i kjøleskapet. Deigen med kaldt vann fikk heve i romtemperatur i 18 timer før den gikk i kjøleskapet. Begge deigene ble trillet til rundstykker 2 dager etter at den ble rørt sammen.
Poenget med testen var å se om de to forskjellige teknikkene utgjorde noe forskjell på resultatet. Det gjorde det ikke.
Begge deigene var omtrent likt hevet og begge ga like fine, myke, deilige rundstykker. Så da vet du det!
Et veldig pluss poeng er at deigen, når den er kald, er mye lettere å håndtere. Ja, den er klissete, men det går fint å trille fine runde rundstykker av den.
Et annet pluss poeng er at du kan oppbevare deigen i kjøleskapet opp til en uke, kanskje til og med lengre. Jeg har foreløpig kun testet med 3 dager, men vil teste lengre.
Ja, og enda et pluss poeng. Du trenger selvsagt ikke steke hele deigen på en gang. Har du lyst på 2-3 rundstykker til kvelds, ja, tar du bare ut så mye deig som du trenger.
Fantastisk – ikke sant?
Jeg er i testmodus, så om du har lurt på noe gi meg beskjed. Enten har jeg svaret eller så er det kanskje verdt å teste!
I mellomtiden får du lage disse deilige grove rundstykkene og tenke på hvilken metode passer deg best der og da.
røre sammen deigen, heving på benk, steking etter 12-18timer heving
røre sammen deigen, heving på benk 12-18 timer, oppbevaring i kjøleskap (1 – 4 dager), steking
røre sammen deigen med lunkent vann, heving på benk 2 timer, oppbevaring i kjøleskap (1-4 dager), steking
Hører gjerne fra deg i kommentarfeltet om du tester en av teknikkene over!
Som du vet, leker jeg litt med eltefri deiger, dvs. jeg eksperimenterer litt.
Forrige uke, lekte jeg litt med pizzadeig, eltefritt så klart. Jeg rørte sammen en deig og lot den heve nesten 20 timer på kjøkkenbenken. Så langt, vanlig prosedyre.
Så satt jeg deigen i kjøleskapet. Og der sto den i 3 døgn før jeg tok den ut, delte den opp og stekte pizza.
Bilder av prosessen ble lagt ut på Instagram stories, pizzaer ble stekt og prøvesmakt av ‘gutta’ her på etasjen.
Og så eksploderte det. Ikke pizzadeigen selvfølgelig, men responsen. Gutta her på etasjen hadde aldri smakt så god pizza (og vi har en italiener blant disse, som er VELDIG pirkete på pizzabunner). Og dere hjemme, som fulgte med på Instagram sendte et lass med spørsmål og ville ha oppskriften. Med en gang.
Så, her er den, men med et lite forbehold. Jeg er ikke ferdig eksperimentert. Jeg tar derfor forbehold om at det kommer oppskrifter på samme deig med revideringer. Men, det er jo en god ting, ikke sant? Oppskrifter er levende, tenker jeg.
Kanskje dere gjøre dere erfaringer dere og. Og kanskje dere har lyst å dele de med meg? Legg i så fall igjen en kommentar i kommentarfeltet. Tips og triks blir jeg også glade for.
I mellomtiden, får dere her oppskriften, med forbehold som sagt. Neste deig er satt, med halvparten så mye gjære. Og planen er å oppbevare den 5-6 døgn i kjøleskapet. Jeg har trua på at det kanskje kan bli enda bedre.
Lurer du på hvorfor du skal lage eltefri, langtidshevet pizzadeig kan jeg gi deg et par grunner:
Smaken først og fremst. Deigen har fått utvikle seg langsomt og det har også smaken.
Det er enkelt. Du rører sammen en deig, Det tar deg 5 minutter. Alt du trenger er mel, salt, tørrgjær og vann. Thats it.
Det er praktisk. Forestill deg at du har pizzadeig tilgjengelig hele tiden. Du trenger bare å åpne kjøleskapet og forsyne deg med en neve med deig. Du trenger ikke å ta hensyn til når du skal sette deigen eller ta hensyn til hevetid. Pizzadeigen er i kjøleskapet, klar for bruk.
Jeg kaller denne deigen forresten for pizzadeig, for det er det jeg har brukt den til så langt. Jeg tipper at jeg kan lage mye annet godt av den og. Men, det må bli et annet innlegg….
Eltefri, langtidshevet pizzadeig – 7 runde pizzabunn ca. 30cm diam.
Dag 3 i denne eltefrie uken og det er tid for eltefritt brød med rug og valnøtter.
Valnøtter ble med i deigen som en ettertanke – jeg hadde rett og slett for mange valnøtter igjen fra jula. Sånn kan det gå. Men, det er jo aldri for galt at det kan være godt for noe, og dette brødet ble fantastisk godt, til dels takket være en hel haug med finhakkede valnøtter. Om du ikke har valnøtter, eller ønsker å bruke valnøtter, kan disse fint sløyfes fra oppskriften. Alternativt kan du bruke en annen type nøtt eller en blanding av forskjellige nøtter. Dette er en ypperlig måte å bruke opp litt nøtterester…
Som med gårsdagens brød, stekte jeg denne uten gryte. Deigen var ganske fast i forhold til ‘vanlig’ eltefritt deig, men ble ganske bred under 2. heving. Høyden på brødet tok seg opp i den glovarme ovnen og jeg sier meg derfor godt fornøyd med formen.
Husk å snitte toppen av brødet før du setter den i ovnen. Som du (svakt) kan se, har jeg laget et rute mønster. Bruk en skarp kniv eller et barberblad for å lage det mønsteret du vil.
Det ble et litt rustikt landbrød med valnøtter. På en måte.
Brødet er halvgrovt iht. brod og korns brødskala kalkulator og passer til blingser (med eller uten ost) eller som tilbehør til supper, salater eller gryteretter.
Lyst på flere oppskrifter på eltefritt brød? Klikk her.
Som du kanskje vet har jeg bakt en hel del eltefritt for den nye boken som kommer ut nå før jul (mer om det senere denne uken) og jeg kan rett og slett ikke la være å fortsette.
Derfor får du nå oppskriften på eltefrie halvgrove speltrundstykker med 5-kornsblanding. Enda en oppskrift på eltefrie rundstykker altså, men kan man egentlig få nok?
Rundstykkene er laget kun med speltmel og er av den halvgrove varianten toppet med en såkalt 5 kornsblanding som jeg har kjøpt på Coop. Kornblandingen er ikke er must, den kan gjerne erstattes med din egen frø- eller kornblanding. Når det er sagt, trenger det ikke være en blanding i det hele tatt. Bruk dine favoritt frø eller korn å toppe med.
Den eltefrie metoden er perfekt for deg som er travel men har lyst å diske opp med hjemmelagd næringsrikt brød. Det tar deg 5 minutter å røre sammen deigen. La den heve over natten eller mens du er på jobb og stek så rundstykkene. Enklere eller bedre blir det ikke. Så enkelt at du fort kan delegere både røring og baking til andre familiemedlemmer…
Skal ikke rundstykkene spise med det samme kan du fryses. De tiner fort når de er så små og det er jo kjekt å ha et lager med deilige rundstykker tilgjengelig i frysen.
Er du glad i eltefrie rundstykker kan jeg også anbefale følgende oppskrifter:
Jeg kjører på med nok en oppskrift på eltefrie rundstykker. Hils på eltefrie rugrundstykker med sesamfrø.
Herlig saftige rundstykker som er toppet med en rikelig mengde sesamfrø. Jeg elsker nemlig smaken av sesamfrø og er derfor meget spandabel av meg når jeg først skal bruke de.
Formen på disse er kanskje litt uvanlig, men er rett og slett en heldig konsekvens av lathet. Deigen ble nemlig bare formet til en noe flat pølse siden deigen er så våt. Den skjærte jeg bare i skiver som igjen ga disse avlange formene (se bilde lengre ned i oppskriften for å se hvordan deigen så ut). Jeg synes de var litt kule og la de rett ned i bakebrettet uten videre forming.
Det er selvsagt helt opp til deg om du vil gjøre det samme (være lat altså) eller om du vil gjøre litt ekstra innsats og forme de til litt finere runde rundstykker. Jeg synes, som du ser, at det ikke var nødvendig og jeg kan garantere at de smaker like nydelig.
Er du nysgjerrig på honningen i bildene så kan jeg fortelle deg at det er sommerhonning fra Hvile Bigård og at den er helt fantastisk. Jeg fikk kjøpt de av Lise, som er grafisk designer til alle bøkene mine (også den nyeste som kommer ut nå før jul) – det er hennes søster som driver bigården. Frister det så kan du bestille vis Facebook siden hennes. Eller kjøpe av Lise….
Er du glad i eltefrie rundstykker kan jeg også anbefale følgende oppskrifter:
Eltefritt vørterbrød er en av hele 30 Roede favoritter fra den nye boken min Eltefri bakst. Neste uke kan du sikre deg boken på forhåndssalget! Da har du boken i god tid før den kommer for salg i butikk i Januar. (Mer info kommer på søndag.)
Etter å ha konstatert at jeg hadde gått opp 3 kilo for hver kokebok jeg skrev, (og jeg hadde da skrevet tre!) bestemte jeg meg for to år siden å gå på Roede kurs. Målet var å få hjelp med å kvitte meg med dårlige vaner og etablere nye og gode. Det gleder meg å fortelle at kurset var akkurat det jeg trengte!
Mens jeg var på kurs slo det meg at eltefri baking var et ypperlig verktøy for de som ønsker å spise sunt. Jeg inviterte derfor Roede til å gå gjennom oppskriftene i den nye boken min og plukke ut 30 favoritter. Eltefritt vørterbrød er en av de fordi det inneholder mange gode næringsstoffer og passer perfekt til spesielle anledninger.
I tillegg er Roede og jeg enige om at alle oppskriftene passer i et godt og sunt kosthold – til og med skolebollene. Trikset er å være bevisst på hva og ikke minst hvor mye man spiser. Det finnes altså ikke noe ja- eller nei-mat.
Så kos deg med den eltefrie baksten, og vit at nettopp fordi den langtidsheves er den både sunnere og lettere fordøyelig enn det meste av brødet du kjøper i butikken. Roede favorittene er merket i boken med en kort forklaring på hvorfor de utmerker seg. Samtlige bakevarer har også fått kalkulert sin grovhetsgrad slik at du vet om du baker fint, halvgrovt eller grovt.
Tips – vil du lage vørterbrød til jul kan du tilsette 1⁄2 ts malt nellik, 1 ts malt koriander, 1⁄2 ts pepper og 1 ts malt anis til det tørre før du blander i det våte.
Jeg vet ikke helt hva det er med gjærbakst og meg – vi blir liksom ett. Du vet, visse ting har du bare en følelse for. Og når jeg først skal betro deg ting, så elsker jeg også å elte. Eller kanskje jeg skal heller si elsket…
For nå baker jeg bare eltefritt – brød, boller, kaker, pizzabunner, kringler, focaccia, all gjærbakst. Savner jeg å elte så gjør jeg det innimellom og, men det er nå sjeldent. Baksten blir saftig og smakfull, innsatsen er minimal. Hva er det ikke å like med det? Og det beste av alt, det er nærmest umulig å ikke få det til.
I forbindelse med den nye boken min, Eltefri bakst, måtte jeg tenke litt over hvorfor jeg synes at alle bør bake eltefritt og kom til tre hovedpunkter. Tre viktige grunner tenker jeg, både for de som allerede behersker gjærbakst og de som ikke gjør det.
1. det er enkelt å bake eltefritt
Når du først kommer i gang med eltefri baking, er det ingen vei tilbake. Teknikken er så enkel og fleksibel at du
raskt klarer å ‘bake’ det inn i din hverdagsrutine.
Dette er teknikken i enkle trekk. En deig røres sammen, den får lov å stå og heve en god stund før den formes, etterheves og stekes. Hele prosessen tar 8–24 timer.
Det kan høres litt lenge ut, men dette er nettopp det fine med eltefritt – det er en veldig fleksibel prosess. Du kan røre deigen sammen før du drar på jobb og steke brødet om kvelden når du kommer hjem igjen. Du kan røre deigen sammen om kvelden før du legger deg, og steke brødet til frokost eller kvelds neste dag.
Bilder: Nadin Martinuzzi/Sentralen AS
Og det beste av alt – om du ser at du ikke klarer å steke deigen innen 24 timer, kan du oppbevare den i kjøleskapet i inntil 4 døgn.
Søt gjærbakst lages i prinsipp etter samme teknikk, men med mer gjær. Deigen røres sammen, heves 2 timer i romtemperatur og etterheves så kjølig opptil 4 døgn. Velg selv når du vil steke deigen.
2. baksten er ekstra næringsrik og lett fordøyelig
Langtidsheving vekker nemlig ulike enzymer i kornet som bryter ned fytinsyre og dermed gjør brødet mer næringsrikt og lettere fordøyelig.
Når du baker brødet ditt selv, har du også full kontroll over ingrediensene. Du bestemmer akkurat hvor grovt og næringsrikt du vil ha brødet, og du har også full kon- troll på hvor mye gjær, sukker og salt som tilsettes. Bruk gjerne økologisk mel om budsjettet tillater det, og spe på med frø eller korn for enda mer næring.
3. det er billigere
Det er anslått at et hjemmebakt brød koster gjennomsnittlig 7 kroner. Estimerer vi at gjennomsnitts brødet i butikken koster 30 kroner, er det 23 kroner å spare per brød. Anslår vi at det går med 7 brød i uken, sparer man altså 161 kroner i uken – 644 kroner i måneden – nærmere 8.000 kroner i året. Har du en husholdning som spiser to brød om dagen, kommer du straks opp i en besparelse på 16.000 kroner i året.
Eltefritt brød er altså budsjettvennlig, enkelt å lage og næringsrikt. Konklusjon: alle bør bake eltefritt!!
Den nye boken min inneholder over 100 nye eltefrie oppskrifter på brød, boller, snurrer, kaker, pizza og annen gjærbakst. Teknikken er godt forklart med tekst og bilder og skulle du ha et spørsmål (som du ikke finner svar på i boken) er det bare å kontakte meg her på bloggen
I tillegg får du også oppskrifter på mine favorittpålegg (du må jo tross alt ha noe godt på det deilige, nybakte brødet ditt) og et helt kapittel med oppskrifter med restebrød. Det er nemlig ingen grunn til å kaste ‘gammelt’ brød.
Boken kommer først i handel 1. januar men er mulig å forhåndsbestille frem til søndag 9.12. Da får du også boken til jul!! Klikk her for å forhåndsbestille.
Denne oppskriften på eltefri müslibrød er hentet fra den nye boken min Eltefri bakst (side 178). Et saftig, deilig brød fylt med godbiter. Hva disse godbitene skal være er litt opp til deg selv og dine preferanser. I dette brødet har jeg brukt en blanding av hasselnøtter, solsikkekjerner, tørket aprikos og tørkede blåbær. All slags nøtter, frø og tørket frukt er godt i brødet – bruk gjerne din egen kombinasjon.
Brødet er 53% grovt iht. grovhetskalkulatoren i tillegg til å være ekstra næringsrikt pga nøttene og frukten i brødet. Nøtter er fulle av sunne fettsyrer, proteiner, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter, mens frukt tilfører enda flere viaminer, mineraler og fiber som er godt for fordøyelsen.
Men sett bort fra at dette er et godt og næringsrikt brød, så er den også utrolig god på smak. Bruk den gjerne i forbindelse med all slags pålegg og lag de beste blingsene.
Får du ikke spist opp brødet med det samme anbefaler jeg at du fryser den i skiver. Ta frem skiver av frysen ved behov og la de enten tine på benken eller legg de i brødristeren. Da får du samtidig ‘frisket’ de opp litt.
Müslibrød inngår i kapittelet hverdagsbrød, en av mange gode brød som passer til hverdagen. I boken finner du også oppskrifter på det jeg kaller for spesialbrød (betebrød, quinoabrød, potetbrød, og så videre) og masse deilig søt gjærbakst. Les gjerne omtale av boken her.
Eltefri focaccia blir aldri feil. Dette myke, luftige brødet som du kan toppe med alt mulig og servere til det meste. Tenk tilbehør til salater, supper, gryteretter eller pastaretter.
Eller hva med å skjære den i store firkanter, dele den på langs og lage en deilig blings. Mange muligheter her som du skjønner.
Kjenner du til den eltefrie metoden så vet du hvor enkelt det er å lage eltefri focaccia. Man rører sammen en deig (det tar deg maks 5 minutter) så kan du forme den som focaccia og steke den dagen etter.
Jeg liker å lage deigen mange dager i forkant og la den heve først på benken, før jeg oppbevarer den videre i kjøleskapet. Deigen lager jeg i begynnelsen av uken for eksempel, og om jeg vet at jeg også skal lage pizza til helgen, så lager jeg nok til både pizza og focaccia. Den lange oppbevaringen gjør at deigen utvikler enda bedre smak. Og så er det jo så praktisk å ha deig i kjøleskapet som man bare kan forsyne seg av når man har lyst på focaccia, pizza, rundstykker, brød eller annet.
Når det gjelder topping på focaccia står du helt fritt til å toppe med det su måtte ønske eller det du ønsker å bruke opp (du har kanskje litt diverse rester som kunne passe). Mitt valg har vært inspirert av Italia, og denne focacciaen er derfor toppet med hvitløk, oliven, tomater og mozzarella. Jeg har laget en liten film som viser hvordan du gjør det her, håper det frister!
Og her kommer salgspitchen min, for om du ikke har den enda, så anbefaler jeg at du kjøper den nye boken min eltefri bakst om du synes eltefri baking høres spennende ut. Les mer om boken her. Bli gjerne medlem av facebook gruppen eltefri bakst uavhengig av om du har kjøpt boken eller ikke – og følg oss også gjerne på instagram.
Trenger du å overbevises om hvorfor det er lurt å bake eltefritt foreslår jeg at du leser dette innlegget (klikk her).
Dette er hvitløksbrød i panne. Greit, jeg vet, det ser ikke ut som hvitløksbrød, mer som pizza. Og det har du sikkert helt rett i. Men, hvitløksbrødpizza hørtes ikke helt riktig ut, og hvitløkspizza stemmer liksom ikke helt det heller.
Dette er mer brød enn pizza, synes jeg. Dette skal spises som tilbehør til noe annet – en salat, grillmat, gryterett eller noe annet godt. Når det er sagt, så er det ikke noe i veien for å diske opp med dette til kveldsmat. Istedenfor et ostesmørbrød for eksempel.
Nå vet jeg at det er mange som tenker at dette jeg kan umulig mene – å diske opp med gjærbakst sånn på kveldingen. Men ja, nettopp det kan du men den eltefrie pizzadeigen som dette brødet er basert på. Deigen rører du nemlig sammen på en eller annen tidspunkt i løpet av uken (for du skal jo lage pizza til helgen). Når den først har overnattet på kjøkkenbenken og satt til videre oppbevaring i kjøleskapet, ja, da har du lett tilgjengelig deig hele uken lang. Og da kan du gjøre nettopp dette – diske opp med herlig hvitløksbrød på sparket.
Så om du ikke har kastet deg på den eltefrie bølgen enda, er det på tide å gjøre det nå. Og har du ikke kjøpt boken min ELTEFRI BAKST så vil jeg absolutt anbefale det og. Der finner du en herlig samling med oppskrifter på brød, søt gjærbakst, pizza og masse annet godt. Boken finner du i bokhandelen eller kjøp den direkte fra forlaget her (der kan du også lese hva andre synes om den).
Hvitløksbrød – deluxe utgaven altså Er det egentlig noen som ikke liker hvitløksbrød???
Som du kanskje skjønner er det en stor favoritt her hjemme. Hvitløksbrød i alle varianter – og nå også denne. Brødet er hjemmebakt (selvfølgelig….) og var en av to brød som jeg bakte samtidig. Jeg hadde selvsagt i tankene at den ene skulle brukes til dette. (Har du kjøpt den nye boken min ELTEFRI BAKST kan du bruke oppskriften på side 140. Har du ikke kjøpt boken min (enda) kan du bruke denne oppskriften og steke i brødform).
Det er forresten ingen betingelse at man bruker hjemmebakt brød, men om du først baker eltefritt er det fort gjort å røre sammen nok deig, forme til 2 brød og steke. Hva slags brød du ønsker å bruke er opp til deg – grove brød funker like godt som lyse brød.
Og så er det selve fyllet. Masse hvitløkssmør og masse ost er trikset. Brødet skjæres i skiver nesten helt ned til bunnen ( samme teknikk som for hasselbackpoteter ) og så er det bare å sette i gang å fordele hvitløkssmør og ost ned i sprekkene. Vær raus!
Pakk brødet i aluminiumsfolie og sett den i ovnen, eller sett den kjølig til du trenger den. Hvitløksbrødet kan fint lages på forhånd og varmes opp på et senere tidspunkt. Og skulle du mot formodning ikke spise opp alt med en gang, går det fint å varme opp brødet en gang til. Bare sånn at du vet det …
Jeg som er så glad i hvitløksbrød, har selvsagt mange flere oppskrifter på dette nydelige brødet – se her:
Eltefritt brytebrød kan i grunnen lages med alle eltefrie deiger her på bloggen – velg om du vil ha lyst, halvgrovt eller grovt brytebrød (sjekk flere oppskrifter lenger ned i innlegget). Rør sammen deigen og følg anvisningene her for hvordan du lager og steker den.
Deigen trilles nemlig til rundstykker og settes i en form (kakeform, gryte, stekepanne eller annet som tåler å stekes i ovnen). Det er ikke mer vanskelig enn det. Pensle det med egg og strø med frø – det er både pent og gir litt ekstra næring.
Brødet er sjarmerende og passer fint å sette på bordet som tilbehør til et måltid. Server den til supper og gryteretter for eksempel.
Det passer også utmerket nystekt på frokostbordet, på litt late dager der man har tid å samles for en god start på dagen.
Om du har lyst å bake brød blir det virkelig ikke enklere enn å bake eltefritt firekornsbrød. Eller hvilket som helst eltefritt brød for saks skyld.
Det er naturlig å ta opp tråden med eltefritt nå på nyåret da jeg tenker at mange har tenkt seg en litt sunnere livsstil. Kanskje bare i en periode for å komme seg på rett kjøl igjen etter julens utskeielser, eller kanskje som en varig livsstil endring.
Personlig mener jeg at det alltid er riktig tidspunkt å gå for en sunnere livsstil, men forstår at starten av et nytt år kan også være starten på nye vaner. Jeg heier uansett!
Men, tilbake til brød og eltefritt spesielt. Jeg ga ut boken Eltefri bakst på denne tiden i fjor. Siden den gangen har jeg fått så utrolig mange fine tilbakemeldinger fra de som har kjøpt og brukt boken. Boken ble kjøpt med forskjellige motivasjoner.
Noen ville bruke mindre penger på å kjøpe brød og satt seg som nyttårsforsett å ikke kjøpe brød et helt år.
Noen ville prøve å lykkes med søt gjærbakst eller brød etter uendelige mange forsøk med mislykket resultat. Og jammen ble det ikke vellykket!
Og noen ville bake brød som del av en sunnere livsstil.
Men til dere som ikke har boken – du finner mange oppskrifter på eltefri bakst her på bloggen og det vil komme nye hele tiden.
Her kommer oppskriften på en av mine favorittbrød fra boken (side 152). Firekornsbrød er mitt eget komponert brød med de 4 mest vanlige kornsortene som dyrkes i Norge – bygg, hvete, havre og korn. Et smakfullt brød som passer til det meste.
Eltefritt betebrød fra boken min Eltefri bakst er et av brødene jeg liker å diske opp med i forbindelse med promotering av boken. Du vet, den gang det var mulig å holde events…
Det ble det dessverre fort slutt på med ankomsten av Covid, men jeg rakk i hvert fall å dele ut en god del smaksprøver. Responsen var stort sett det samme. Nysgjerrighet først, en snev av skepsis og så en aha. Gjerne etterfulgt med ‘jøss’, ‘kan jeg få en til’, ‘hvordan lagde du den’….. Det var like morsomt hver gang.
I tillegg til den spennende fargen har nemlig brødet et fantastisk smaksbilde. Litt jordaktig synes jeg er den beste måten å beskrive smaken på, men ikke overveldende. Brødet passer utmerket som tilbehør til supper, salater og gryteretter i tillegg til å være en helt super brød til blingser.
Og så er brødet en snakkis. Du kan nemlig ikke unngå å få kommentarer når du setter dette brødet på bordet, eller åpner matpakken din med rødt brød.
Brødet er like enkelt å lage som alle andre eltefrie brød. Væske byttes ut med betejuice (kjøpt, men du kan selvsagt også presse din egen) men ellers er det ganske rett fram. Deigen får en enda mer fantastisk farge enn det nystekte brødet (se bilder av den lenger nede) og er en fryd å røre sammen.
Jeg elsker valnøtter i brødet – for smak og krønsj. Disse kan sløyfes om du ønsker. Brødet kan også gjerne stekes som rundstykker, eller hva med en rød baguette? Eller røde hamburgerbrød? De forskjellige stekemetodene er forklart i boken.
Har du ikke boken (enda) får du oppskriften på betebrødet her. Jeg anbefaler virkelig at du prøver den! Har du boken finner du oppskriften på side 202.
Selv satser jeg på å kunne servere flere smaksprøver så snart det blir mulig igjen!
Har du ikke fått bladd i boken enda, så kommer det et lite dypdykk her.
Eltefri bakst , gjærbakst gjort enkelt, sunt og smakfullt
Boken er delt i 8 deler.
Innledningen kommer selvsagt først, men jeg har prøvd å holde meg kort og fattet slik at det ikke ble så overveldende. Stikkord for eltefri bakst er jo enkelt…
Så begynner godsakene og jeg begynner selvsagt med søt gjærbakst!
For det går selvsagt an å bruke den eltefrie metoden for søt gjærbakst også!
«Prøvde meg på oppskriften på sjokoladeboller i boken (byttet sjokoladen ut med rosiner) og kjente på spenningen. Jeg har alltid hatt et «bollekompleks»; har aldri følt at jeg har fått det ordentlig til. Nå var det duket for å teste ut den eltefrie varianten. Og dette er SERIØST DE BESTE BOLLENE JEG HAR LAGET!! Så enkelt og ukomplisert og resultatet ble lette og luftige boller med deilig smak. Nå tror jeg at bollekomplekset falmer «
Oppskrifter på eltefrie brød finner du selvsagt også i boken. Hverdagsbrød så vel som det jeg kaller for spesialbrød. Brød kan stekes i gryter (grytebrød), brødform, på stekebrett, som rundstykker – og hvordan du gjør det forklares selvsagt i boken.
«Etter at jeg fikk boka i posten har vi ikke kjøpt brød. Jeg baker brød nesten hver dag. Lettvint, god smak og veldig fint at det er skrevet grovhet på brødet i oppskriften. Brioche deigen var lett og jobbe med og de ble luftige og for en nydelig smak.»
Du finner også et helt kapittel med det jeg har kalt for småbrød – rundstykker, hamburgerbrød, focaccia og så videre. Alt kan bakes med den eltefrie metoden 😉
«Helt super bok. Jeg gleder meg til å prøve søt baksten. Brød og rundstykker er helt topp. Boka er også veldig fin og se på, solid og veldig oversiktlige oppskrifter og fine bilder. Blir virkelig inspirert. Boka står godt synlig på kjøkkenbenken hos meg. Jeg kommer til å anbefale den til andre, ellers er det jo en flott gave.»
Og så var det pizza da – det finnes ikke bedre pizza enn de med eltefri bunn!
«Mitt mål for 2020 var å bli en brødbaker. Bytte ut dyre brød fra butikken med deilig nybakte brød fra egen ovn. Med denne boken er jeg godt på vei. Familien nøt godt av bakingen i julen og ingen brød kjøpt i januar. Alle oppskrifter så langt har gitt saftige brød og luftige deilige boller. Teknikker og tips er tydelig forklart. Anbefaler på det sterkeste!»
Boken avrundes med forslag til pålegg og hva du kan lage med brød du ev. har til overs.
«Ble positivt overrasket over at det var mange oppskrifter på pålegg, salater og restetips. I tillegg til en variert og fullspekket bok med mange herlige og gode oppskrifter. Godt, oversiktlig og fint forklarte fremgangsmåter.Godt, oversiktlig og fint forklarte fremgangsmåter. Kjempegod bok som jeg skryter av og anbefaler til alle jeg snakker med om baking.»
Eltefrie ost- og skinkehorn må jo være noe av det beste som finnes.
Herlige horn som du kan servere som tilbehør til supper, salater, gryteretter, pastaretter og masse annet. Eller du kan spise de uten noe til – som et lite mellommåltid rett og slett.
Deigen er eltefri – det vil si at du ikke trenger å elte den hverken med maskin eller for hånd (bye, bye klissete, deigete fingre….).
Rør sammen deigen en dag (eller flere dager) før du skal ha ost- og skinkehorn. Tenk på det som praktisk. Deigen rører du sammen på 5 minutter, så kan den stå og heve på kjøkkenbenken 8-20 timer før du putter den i kjøleskapet for videre oppbevaring.
Oppskriften er hentet fra boken min Eltefri Bakst , side 102 om du allerede har den. Vil du lese mer om boken kan du gjøre det her. Her har du meg med boken min…
Eltefritt alpebrød er en av mine favoritter fra boken min Eltefri bakst. Blandingen av forskjellige meltyper, solsikkefrø og maltekstrakt gir dette brødet ekstra god smak. Synes jeg….
Jeg elsker også det lille tvistet midt i brødet, som er kjennetegnet for alpebrød som du kjøper i butikken. Faktisk har jeg latt meg inspirere av butikkbrødet. Både utseendet og ingredienslisten. Et par runder med eksperimentering måtte til før den satt, så denne kan jeg garantere er god.
Brødet har jeg stekt i et avlangt gryte. Har du ikke avlangt gryte er det ikke noe problem å steke brødet på et stekebrett – eller pizzasten om du har det. La brødet heve på et stykke bakepapir i eller i en hevekurv. Hvelv deigen over på et varmt stekebrett/pizzasten og stek på nest nederste rille ved 220°C i ca. 40 minutter.
Eltefritt speltbrød – det beste brødet, helt enkelt. Ja, fordi det er eltefritt.
Deigen røres sammen dagen før (ingen elting), brettes noen ganger, settes til etterheving og stekes. Disse brødene, som du ser, er stekt i gryte, men de kan også stekes i brødform. Eller som rundstykker eller på et stekebrett eller pizzasten.
Det finnes mange muligheter her – også for å forkorte tiden fra når du rører sammen deigen til når du kan ta din første skive – jeg forklarer alt i boken min. Og boken min, ja, den finner du selvsagt i bokhandelen (be de ta den inn igjen om den er utsolgt) eller du kan kjøpe den på nett hos Ark, Norli,Tanum, eller Adlibris. Du kan også kjøpe den direkte fra forlaget hvor du også kan lese om hva andre synes om boken.
Jeg har brukt nesten samme oppskrift som i boken (side 145) – men da jeg manglet en ingrediens, så brukte jeg mer av en annen ingrediens i stedet. Og der har du enda en genial ting med eltefritt brød – du kan lett lage dine egne variasjoner.
Lurer du på hvorfor det er lurt å bake eltefritt har jeg skrevet et aldri så lite innlegg om det her – hvorfor alle bør bake eltefritt. Stikkord er enklet, næringsrikt og billig
Men tilbake til brødene. Du ser to på bildet øverst – jeg lagde nemlig 2 deiger. Jeg hadde en rund gryte og en litt avlang gryte som passer inn i ovnen samtidig. Veldig praktisk å kunne bake 2 brød samtidig.
Det runde brødet er hevet i en hevekurv og har derfor fått de fine mel-ringene. Du kan tydelig se at den landet litt skeivt i gryta når jeg hvelvet den oppi – det synes jeg i grunnen ble bare sjarmerende, men prøv gjerne å treffe bedre om du forsøker det samme.
Eltefritt speltbrød – det beste brødet helt enkelt – 1 brød